zaterdag 30 april 2011

Ernst Casimir

Slaapmeubelbedrijf Berden te Roermond is gevestigd in wat zo op het eerste oog een strikt functioneel, enigszins saai industrieel pand uit het begin van de twintigste eeuw is.

Ik zou er deze keer aan voorbij gelopen zijn, als S. niet de aandrang had gevoeld er naar binnen te stappen. In de van haar bekende vastberaden tred, stapte ze binnen op de eigenaar af, en vroeg hem naar authentieke details van het pand. Hij nam ons vervolgens in de goederenlift mee naar de derde, vierde en vijfde verdieping en toonde ons de verlaten etages van het gebouw, en vertelde ondertussen over opkomst en ondergang van sigarenfabriek Ernst Casimir, die hier oorspronkelijk gevestigd was. Dat was een naam die we al eerder hadden gezien, en die innig met de recente geschiedenis van de stad verbonden was. Tussen de steunbalken onder de plafonds wees hij ons op de sigarenmallen die als dwarsverbindingen fungeerden – een bijna al even onopvallende erfenis.

Onlangs was, met pijn in het hart, de laatste eigenaar van de sigarenfabriek nog op bezoek geweest. Die woonde ondertussen, vanwege onverkwikkelijkheden in de familie, in een villa over de grens, en kwam zelden meer in Roermond. Hij zou, net als wij, het pand nog zien zoals het was, want binnenkort gaat er een grondige renovatie plaatsvinden. De zonovergoten lege zalen bovenin boden door gaas achter de ramen al mooi gefilterd zicht op de stad, maar we gingen verder en stonden, nog geen kwartier na mijn aarzeling voor de deur, al op het dak en keken daar past echt uit over Roermond. Ik speurde over de daken, de boomkruinen en het spoor, en zag daar de toren van de Kapel nabij het oude kerkhof dat voor die middag eigenlijk onze bestemming was.