dinsdag 8 maart 2011

Saferoom

Het schijnt dat steeds meer bankdirecteuren en andere kwetsbare welgestelden in hun huis beschikken over een zogenaamde saferoom, een kamer die als een kluis af te sluiten is, waardoor zij zich ten allen tijde beveiligd tegen ontvoering kunnen weten. In de saferoom, doorgaans een ruime slaapkamer maar eigenlijk een klein huis binnen een huis, is in het beste geval goed werkende airconditioning, sanitair en mondvoorraad voor enkele dagen aanwezig, en apparatuur om de communicatie met de buitenwereld te kunnen onderhouden.
A. vertelde over de fijne plek waar zij, op aanwijzingen van haar hypnotherapeut, dagelijks in gedachten naar toe ging. Het bleek niet om een bepaalde plek te gaan waaraan zij goede herinneringen had, maar ze koos uit meerdere locaties, variërend van een heilzame bron die zij zich herinnerde van een vakantie uit haar jeugd tot een schitterend stukje duingebied waar zij nu ieder jaar, ook in het echt, wel een keer naar toe ging. En dan kon ze ook nog kiezen voor een plaats die louter in gedachten bestond. De essentie van het inbeelden op die plaats te zijn, was dat ze er een gevoel van rust en ontspanning van kreeg.
Ze vertelde me erover tijdens een mooie, maar koude wandeling langs de Schelde bij Antwerpen. Antwerpen, Berlijn… de inspirerende terugkeer naar die steden is voor mij ook een lichte vorm van zelfgekozen hypnose. Ieder zijn saferoom. Al zou je toch het liefste willen dat de hele wereld een saferoom was.